‘Ik wacht wel tot het wat rustiger is, mijn tijd komt nog wel’
Maar lieve mama/papa/opvoeder… dikke kans dat het niet rustiger wordt in jullie gezin. Je kind heeft een zorgbehoefte is (meestal) van langdurige aard. En als je blijft doorgaan als een snelheidstrein, dan kan die trein op een gegeven moment niet meer op tijd stoppen met alle gevolgen van dien.
Iedereen heeft door de dag heen te maken heeft met prikkels. Binnen een zorg gezin heb je te maken met meer regeldingen, meer ‘op-let’ momenten. Momenten van AAN staan. Ze zeggen wel eens ‘in noodsituaties moet je eerst bij jezelf het zuurstof masker opzetten. Dat is niets voor niets. Zorg je niet goed voor jezelf, dan kun je er ook niet zijn voor de ander.
‘Als ouder momenten voor jezelf pakken, het mag en kan echt.‘
Wanneer je meer zicht hebt op hoe je spanning je opbouwt hoe bewuster je kunt inzetten op ontspanning. En het voorkomen van korte lontjes en ‘volle hoofden’. Hoe zorg je bewust ervoor dat je spanning kwijt raakt (ook wel reguleren of afschakelen genoemd)? Hoe doe je extra energie op?
Een paar tips voor jou als ouder:
-Geen tijd voor knutselen terwijl je het wel leuk vindt om creatief bezig te zijn… leg een boekje bij je bed en teken ineen vakje van 5×5 cm je leukste moment van de dag. Mooi meegenomen: je slaapt er ook fijner door.
- -Als je naar de wc gaat… (je zit immers toch) wacht met terug gaan. Pak een paar momentjes extra van rust en niet hoeven opletten.
- -Laat de (dag)opvang óók doorgaan in schoolvakanties! Plan gelijk iets leuks. Dus niet die was bijwerken of die ene klus. Dit is echt jouw tijd!
- -Contact met andere zorgouders kan ook nieuwe inzichten geven. Je hoeft het wiel niet alleen uit te vinden. En gewoon even je ei kwijt kunnen over thuis, misschien wel over je partner of die niet leuke en energie kostende afspraak voor die rolstoel. Bij ZORGT VOOR ONS MOEDER vindt je gelijkgestemden die bij jou in de buurt wonen.
- -Kies ook dingen voor jezelf.. jij bent ook belangrijk en hebt dit nodig om op te laden. Die manicure met vriendinnen. Naar de bios met je partner. Of gewoon een spellenavond met vrienden bij jullie thuis. Als je er een vaste routine van maakt krijg je beter een oppas geregeld en is er grotere kans dat je jezelf dit gunt. Je zegt niet zo snel meer af.
- -Kan een mantelzorgmakelaar meekijken naar vraagstukken waar je op vastloopt en waar je energie lekt. Misschien wel zorg overnemen of een deel van je administratieve taken overnemen. Doe vooral wat JIJ leuk vind, sta af wat energie kost.
- Een middagdutje kan zoveel geven. Stel een wekkertje op maximaal een half uur. Anders kom je in een diepe slaap en wordt je niet fitter.
- -Regel een oppas, gewoon om even niets te moeten. Ook als je geen ‘echte afspraak’ hebt. Je hebt een afspraak met jezelf. Tip: Ik weet dat er ook organisaties zijn die oppassen bij zorggezinnen. Of wil die student die stage loopt bij jouw zorgkind wel een zakcentje als oppas bijverdienen.
- -Daarnaast bestaan er ook logeer opvangen of kun je (via de gemeente/wijkteam) kijken of je een (PBG) zorgondersteuner kunt inhuren.
- -Weet kiezen is verliezen… je kunt (en moet ook niet willen) niet alles tegelijk doen. Kies je voor het een, dan heeft het consequenties voor het ander. Wat is het effect op lange termijn? Hoe dat voor ogen als je twijfelt. Je bent geen verklaring schuldig. Tip: een strakke planning in kleur geeft ook ruimte. Bv in je agenda kun je huishouden rood maken, eigen tijd blauw, tijd met je kind geel, regelafspraken groen enz. En hou je daaraan. Merk je dat je in tijdnood zit? Plan dan een flexibelblok van een half uur. Weten dat het gepland staat voorkomt dat je wel wil relaxen maar in je ooghoek die wasmand staat en daardoor de rust niet kan vinden
- -Kinderen op school of dutje? Ook jij mag even gewoon niksen. Dat kan een boek lezen zijn, muziek luisteren of misschien wel een dutje van een half uur.
- -choose your battles: wil je je gelijk? Is het de discussie waard? Sommige dingen kun je laten vieren. Dan is die paardenstaart van je dochter maar iets minder strak. Dar heeft je zoon maar een andere kledingcombinatie dan dat jij zou kiezen. Wat is het ergste wat kan gebeuren?
Onderstaande tips zijn fijn voor jou Brus (maar natuurlijk ook voor jou):
Reguleren:
Je merkt dat de spanning aan het oplopen is. Dat is het moment om bewust iets in te zetten om te ontspannen. Natuurlijk kan het ook altijd tussendoor (en dus preventief)
Wanneer je ziet dat je kind een ‘vol hoofd’ heeft benoem je dit. Ik zie dat je schouders hoog zitten. Klopt het dat… Ga maar even…. Enkele suggesties:
- Iets van bewegen (steppen, wandelen, trampoline, sporten, rennen)
- Haren kammen, spelen met rijst, kleien, kleuren, knutselen.
- Boek lezen, spelletje, puzzel
- Ergens mee friemelen (fidget) of spelen met een knuffel.
- Muziek luisteren en meezingen (of schreeuwen).
- gamen (kort)
- Iets zwaars op schoot hebben, bijvoorbeeld een zware deurstopper.
- Knuffelen en massage.
Wat jij als ouder kunt doen in je dagelijks leven:
- Rustmomenten tussen afspraken door inplannen. Dus ook tussen je kind ophalen en naar de supermarkt toe gaan. Moet je kind overal mee naar toe? Hoe vol zit hun agenda?
- Standaard in jullie dagprogramma; Voetenbad, bad of douche evt aangevuld met magnesiumzout. (dat helpt tegen vermoeidheid)
- Benoemen wat je opvalt. ‘Ik merk dat je nu veel ontspannen bent nu je …gedaan hebt’, zodat je Brus ook haakjes kan leggen tussen wat helpend is.
- Kies voor wandelen of fietsen in plaats van de auto.
- Loop een blokje om als je je Brus ophaalt van school/opvang… of maak samen een omweg naar huis. Mooi moment om even bij te kletsen.