Als jonge Brus speelde Karin vaak op haar slaapkamer. Daar was het rustig en (zo vond ze zelf) liep ze niet in de weg. Met haar Playmobil speelde ze situaties na die ze meemaakte of haar dwarszat. Daar kon ze opgaan in haar fantasie en dan was ze niemand ‘tot last’.

De basis van wie je bent, wat je doet en hoe je met situaties omgaat wordt in je jeugd gelegd. Maar wat nu als die basis is ontstaan door het veelvuldig aanpassen aan de ander? Of dat er van jou wordt verwacht een deel van de zorg over te nemen? Kun je echt je eigen leven leiden, zonder zorgen?

Brussen passen zich aan. Soms bewust, zoals het terugtrekken op de kamer, maar ook onbewust (meehelpen of maar niet in de weg lopen).

Brussen zien en voel dat het druk in huis is. Dat ouders druk bezig bent met de zorg voor zorgbroer/zus. Met regeldingen voor broer of zus. Extra afspraken. Hen zorgen zien maken.

Het is niet alleen dat ze het zien ze voelen het ook zelfs als je niks zegt. Brussen hebben namelijk voelsprieten daarvoor. Doordat ze het zien en voelen denken ze, ze vullen het voor zichzelf in. Ze geven er een gedachte aan.

  • Een gedachte dat jij geen tijd voor hen hebt.
  • Dat ze maar beter niet kunnen afspreken.
  • Vragen maar geen hulp want wat broer of zus heeft is veel belangrijker dan wat zijzelf nodig hebben.
  • Een gedachte dat ze maar beter geen appél op jou kunnen doen.
  • Een gedachte dat ze beter niet kunnen storen, want maakt je al zoveel zorgen.
  • Een gedachte dat ze altijd klaar moeten staan voor de ander. En geen ‘Nee’ mogen zeggen
  • ……

En dus houden ze er bewust/onbewust rekening mee. Kiezen voor de ander in plaats van zichzelf. Beetje bij beetje zetten ze een stap achteruit. Weg bij wie ze eigenlijk zijn.

Puzzeltijd/oefening

Met deze informatie al tot je genomen te hebben wil ik je uitnodigen om de volgende oefening te doen.

Op deze interactieve puzzel staat een zorggezin afgebeeld.

Wie denk jij dat het Brusje is? En waarom? (laat ook gerust je kind meedoen)

Heb je de puzzel klaar, beantwoord dan de vraag: Wie denk jij dat het Brusje is en waarom? Hieronder zal ik er verde op in gaan.

Wanneer je de foto van de puzzel goed bekeken hebt zijn misschien enkele dingen wel opgevallen. Bij kleine poppetje met de vleugels op de rug en duivel shirtje aan is de Brus. Waarom is dit poppetje het Brusje:

  • Ze staat een beetje afgezonderd van de andere gezinsleden. (positie)
  • Dit meisje voelt erg veel, maar houd emoties in. En dan ineens kan zij ontzettend boos reageren. (duiveltje)
  • Het meisje heeft vleugels op haar rug. Dit geeft aan dat ze tussen alle afspraken en binnen het gezin flexibel beweegt. Ze past zich aan op wat het zorgkind nodig heeft. En zal eigen behoeften hier bewust dan wel onbewust hierop afstemmen. Ze zondert zich bijvoorbeeld af om niet in de weg te lopen of omdat het al druk is, of is juist nabij om mee te helpen. Of zegt oké wanneer een afspraak niet doorgaat.
  • Ze staat schuin achter (niet naast) haar zorgzus in geel. Het meisje is gewend om mee op te letten en mee te zorgen. Ze heeft zichzelf wat buiten het gezin geplaatst, zodat de focus niet op haar ligt.
  • De ouders (blauwe) kijken naar het zorgkind, niet naar het Brusje. Hun focus is bij het zorgkind.