Veel jonge kinderen, en ook volwassenen vinden het lastig om bij hun gevoel te komen. Bij je gevoel komen begint dan ook met je lijf kennen en leren aanvoelen van spanning. Wanneer je bewust je lijf scant pik je sneller spanning op, maar kun je vervolgens ook in actie komen.
‘Stilstaan bij je gevoel’ kan op verschillende manieren. Ik zal hieronder een aantal voorbeelden geven.
Bodyscan
In een bodyscan luister je naar een verhaal. En in dat verhaal ga je op reis door je lichaam. Sta je stil bij verschillende lichaamsdelen en sta je stil bij hoe het voelt. Zo kan je bewust voelen hoe ontspannen je lichaam is. Voelt iets fijn of niet, Warm of koud. Maar ook wanneer je ergens spanning voelt hoe dat precies voelt voor jou. Zacht of puntig, groot of klein.
Je kan zo’n bodyscan samen doen. Je kunt na afloop polsen wat je kind precies voelde. Vertel wat jij opmerkte (alles is goed). Misschien dat je kind hierna ook dingen wil delen. Wat zou hetgeen wat je opmerkte in je lichaam je kunnen vertellen? Wat heb je nodig? Hoe zou je het fijner kunnen laten voelen? Wat kun je zelf of wat kan je helpen?
Misschien dat jouw kind dit wel fijn vind. Maar het kan ook zijn dat hij of zij er niets aan vind of juist dat de spanningsboog te kort is. Een mooi en krachtig hulpmiddel is de check-in kaart.
Check-in kaart,
Dit is een kaart waarbij je (dagelijks of tussendoor) stilstaat bij hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Zoals:
- Hoe voel je je?
- Welke kleur heeft dat gevoel?
- Waar voel je dat in je lichaam en voelt het klein, middelgroot of groot?
- Als je dat gevoel zou kunnen aanraken, hoe voelt het dan?
- Wat zou je kunnen doen?
- Hoe komt het dat je je zo voelt?
- Wat heb je nodig? Wat kun je doen om met je gevoelens om te gaan?

Het mooie van deze check-in kaart is dat ook jonge kinderen waarbij een woordenschat nog klein is, toch al duidelijk kunnen uiten wat ze voelen. Ze kunnen op den duur zelfstandig de kaart volgen (eigen regie, zelfstandigheid). Zo leren ze van jongs af aan om stil te staan bij wat ze voelen en nodig hebben. De check-in kaart is geschikt vanaf 2 jaar, maar ook voor volwassenen.
Je kunt de kaart natuurlijk zelf maken, maar ik tip je ook graag op deze (zie foto) van Gevoelsrijk. Het mooie van die van Gevoelsrijk is dat je hem kan invullen met bijpassende gevoelens kaartjes en supporter kaartjes. Spelenderwijs, maar ook lekker praktisch.