Ik vertelde je al eerder over de behoefte achter gedrag. Dat maakt ook of je kind sociaal wenselijk gedrag laat zien of ongewenst gedrag.

Hoe je als ouder reageert op gedrag van je kind hangt af van het soort gedrag. Is het instrumenteel gedrag of juist frustratiegedrag?

Instrumenteel gedrag

Wanneer je kind niet passend gedrag laat zien, is het goed om te kijken naar welke behoefte erachter zit. Is het frustratie gedrag of bewust ingezet (instrumenteel) gedrag.

Instrumenteel gedrag is wanneer een kind met bewust niet passend gedrag een bepaald doel wil bereiken, oftewel: zijn zin krijgen. Bijvoorbeeld negatief gedrag omdat de iPad uit moet of je wanneer je vraagt om te helpen.

Je reactie is dan anders dan bij frustratiegedrag: Zeg wat je van houding/gedrag wenst met daar een keuze tegenover te zetten waar je Brus een voordeel bij wint.

Bijvoorbeeld: als je blijft bijten, ga je van de bank af. Als je stopt met bijten, kunnen we straks een spelletje doen.

frustratie gedrag

Het tegenovergestelde van instrumenteel gedrag is frustratiegedrag. Frustratiegedrag is gedrag wat ontstaat vanuit onmacht.

Het is goed om te weten dat het kind niets aan frustratiegedrag kan doen.

Bijvoorbeeld; De met zorg gebouwde Lego flat wordt per ongeluk door de broer omgestoten.

Hoe kun je dan reageren: Wees er voor het kind, luister, geef ruimte aan het gedrag. De frustratie moet eruit.  Erken de frustratie. Vang woorden op en ga het gesprek (na uitrazen) aan. Laat vooral je kind vertellen.

‘Je had er nog wel zo hard aan gebouwd. Dat is niet fijn, he?’